Stel je voor, je bent zo wanhopig dat jij je als hoer verkleedt om je schoonvader te verleiden seks met jou te hebben…

Stel je voor, je ontdekt dat je schoondochter zich als hoer heeft gedragen en zwanger is…

Stel je voor dat je ontdekt dat de hoer met wie je seks hebt gehad, je schoondochter bleek te zijn… en dat ze zwanger is… van jou.

Stel je voor, je ontdekt dat je als kind verwekt bent door je opa toen hij dacht seks te hebben met een hoer, nadat je oma was overleden en opa op weg was naar een feest.

Stel je voor dat dit verhaal in de Bijbel zou staan…

Stel je voor dat dit verhaal een sleutelverhaal is in de belofte van God om uit het nageslacht van Abraham de Messias geboren te laten worden…

Zoals de joden trots waren op hun titel ‘kinderen/zonen van Abraham’, zo is Jezus ‘zoon/kind van hoerige Tamar’, is de hoerige Tamar één van zijn moeders, zoals Abraham één van zijn vaders is…

Zo is Genesis 38 een bizar verhaal. Een verhaal dat vaak wordt overgeslagen bij het Bijbellezen, op de kinderkerk als het over Jozef gaat. Maar het verhaal kunnen we niet overslaan als we het geslachtsregister van Jezus lezen, als we alle verhalen in het Oude Testament lezen. Te beginnen bij Genesis, waar de verhalen van Abraham, Izak, Jakob en zonen vol haat, bedrog, schone schijn en seksuele uitspattingen zit. Wat heeft dit in Gods naam te maken met de geboorte van Jezus, met ons leven?

Zondag begint de Adventsperiode. Samen met de kinderen van de kinderkerk leven we toe naar Kerst. Dit jaar heeft het Kerstproject het thema ‘Volg de Ster’. We verdiepen ons in het geslachtsregister van Jezus, een gedeelte dat vaak wordt overgeslagen bij Bijbellezen. We lezen Matteüs 1 en ontdekken op een bijzondere manier Gods belofte in de geschiedenis van zijn volk.  Matteüs wil Gods trouw benadrukken. Drie keer veertien generaties noemt hij. In grote stappen brengt hij ons van Abraham naar David, van David naar de Babylonische ballingschap en tenslotte van Babylon naar Christus. Lucas doet ook zoiets, maar begint bij Adam, de geschiedenis van de mensheid. Maar bij Matteüs, de apostel voor de Joden, horen we de geschiedenis van Israël in een notendop. Gods volk werd uitverkoren om de Verlosser van de wereld voort te brengen.  Israël is het middel om Gods belofte waar te maken, om heel de wereld te zegenen en te laten leven zoals God wil. Jezus is de vervulling van Israël, zoon van Abraham, aartsvader en zoon van David, grote koning.

In dit geslachtsregister komen we naast de vele namen van mannen vijf namen van vrouwen voor. Op de vier adventszondagen zullen we stilstaan bij hun levensgeschiedenis. Allemaal hebben ze een verhaal dat het onwaarschijnlijk maakt dat ze in stamboom van Jezus staan. In ieder geval drie van de vijf zijn buitenlandse vrouwen (Tamar, Rachab, Ruth, misschien Batseba) en in verschillende verhalen komt grove zonde voor (Tamar, Rachab, Batseba). Het is bepaald niet een stamboom om jaloers op te zijn, verre van ideaal. Jezus is er één van een ongetrouwde tienermoeder… En in zijn stamboom zien we namen van bedrieger Jakob, hoerenloper/incestpleger Juda, hoerige Tamar, hoer Rachab, hoerenzoon Boaz, buitenlanders, David (daar kan je wel boek over schrijven…)

Zondag zoomen we in op een klein stukje uit het verhaal van Israel, het verhaal van Jakob, van Juda… Om ook te ontdekken dat onze verhalen van rotzooien en schijnheiligheid een plek krijgen in het verhaal van God.

Alle kinderen zijn van harte welkom in de kerk én in de kinderkerk. De komende vier weken is er elke zondag kinderkerk  voor de groepen 1-8, om zo met alle kinderen toe te leven naar Kerst.

Voor de allerkleinsten is er crèche in de kelder van Ons Centrum.

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter 
contactgegevens:
Rijssenseweg 11 7468 AA Enter
0547-381384