Het Evangelie van Jezus Christus en het Koninkrijk van God, heeft alles te maken met ons leven van alledag hier op aarde. Maar hoe dan? Welk verschil maakt het voor jouw familie)relaties/vriendschappen dat jij Christus kent? Op welke manier heeft het invloed op hoe jij naar anderen en jezelf kijkt?

Paulus zegt : wie Christus Jezus toebehoort, wie kind/zoon van God is, wie erfgenaam is, die heeft zijn natuur met alle harstochten en begeerten, over-verlangens , aan het kruis geslagen. Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. zodat de vrucht van de Geest in ons gaat groeien. Jezus sprak over veel vrucht, blijvende vrucht in Johannes 15. Vruchten, geleidelijk, onvermijdelijk, onzichtbaar/van binnenuit en symmetrisch groeien we.

En dan zitten we midden in het leven van alledag, groeien in hoe je naar anderen en naar jezelf kijkt… Het Evangelie creëert een compleet nieuw zelfbeeld, niet gebaseerd op jezelf vergelijken met anderen. Het Evangelie zorgt ervoor dat je niet te groot en niet te klein over anderen en jezelf denkt. Hoe je over jezelf en anderen denkt wordt gebaseerd op het bevrijdende van het Evangelie.

We lezen Galaten 5:24 – 6:5 (NBV)

Over het uit eigenwaan elkaar de voet dwarszetten en elkaar een kwaad hart toedragen, elkaar uitdagen en benijden, heb ik al iets geschreven op de website. Voor wie niet zo veel met internet heeft, bij de uitgang van de kerk ligt de tekst op papier, neem die gerust mee.

Vroeger als kind zat ik op korfbal. We waren geen sterrenteam, maar een vriendenteam. We werden regelmatig kampioen, speelden best hoog. Individueel zou niemand geselecteerd worden, maar als team waren we bijna onverslaanbaar. Nu ben ik leider van een voetbalteam, geen sterrenteam, geen Messi’s of Ronaldo’s. Bij het inschieten voor de wedstrijd kijken we wel eens naar de tegenstander,

dan hebben we er een hard hoofd in. Daar zitten dan wel echte voetballertjes bij. Maar wat gebeurt er vaak : het zijn egootjes, ze krijgen ruzie, er ontstaat gedoe. We benadrukken dan tegen de jongens : zolang je niet op elkaar scheldt, win je van deze tegenstander. Als team win van je losse jongens die goed kunnen voetballen, maar geen team zijn.

De gemeente van Christus in Galaten is ook geen team, geen eenheid, er is veel gedoe, ruzie, tweestrijd. De één vindt dat je moet besnijden als je echt bij God wilt horen, de ander zegt dat alleen het geloof in Jezus Christus van belang is voor God. Ze kijken op elkaar neer, minachten elkaar. Of ze kijken naar elkaar op, vinden anderen veel belangrijker, wij willen ook zo zijn. Als je in zo’n situatie de ander iets ziet doen wat we niet gewoon vinden, niet hadden afgesproken, wat doen je dan?

Broeders (en zusters), leden van Gods huisgezin, kinderen van één Vader, wat als je merkt dat een van jullie een misstap heeft begaan…?! Dan kan jij jezelf groot maken, vanuit de hoogte neerkijken, blij dat wij anders zijn, dat doen wij niet. Of jezelf klein maken, juist niets zeggen, omdat je niet zonder die ander kan. Stel dat die ander jou vervolgens niet meer ziet staan… Dan ben je weer een ‘vriend’ kwijt… Of ben je stiekem jaloers? Zou jij ook wel eens lekker uit de band willen springen… Wat zou die oudste broer uit Lukas 15 eens losbandig willen leven… Geen idee wat zijn broertje heeft gedaan, maar hij denkt aan hoeren en al…

Wat moet je als broer/zus doen, als je ziet dat jouw broer/zus, kind van God, een misstap begaat? Dan moeten jullie, die door de Geest geleid worden, hem weer op het recht pad brengen. De ander terechtbrengen in een geest van zachtmoedigheid.

Dus niet : laat maar doen, door de vingers zien, negeren of ontkennen, doorvertellen. Ook niet : keihard confronteren, gelijk ongenadig de waarheid aanzeggen…

Wij moeten niet te snel zijn met kritiek, maar ook niet bang zijn om zonde zonde te noemen. Als wij geestelijk zijn, vol van de Geest, door de Geest geleid, door de Geest wandelen, echte christenen zijn : dan ga je dat doen, dat is een verantwoordelijkheid van iedereen die christen is.

Terechtbrengen, het Griekse woord dat ook gebruikt wordt voor terugzetten van een uit de kom geschoten bot. Het bot weer terug in de kom zetten zorgt altijd voor pijn, maar dat is een genezend soort pijn. Als we iemand met zijn zonden confronteren zal dat pijn opleveren, maar het doel ervan is dat iemands leven, levenspatroon, iemands hart er door verandert. Een echte broeder/zuster doet zoiets, doet zoiets zachtmoedig…

Paulus geeft een extra waarschuwing : Pas op dat je niet zelf tot misstappen wordt verleid. houd intussen uzelf in het oog, opdat ook u niet in verzoeking komt. Je bent niet in staat om de ander met de zonde te confronteren, als we niet beseffen dat we zelf tot dezelfde of vergelijkbare misstap in staat zijn. Als je iemand vandaag ziet zondigen, bedenk dan dat jij het morgen bent die zondigt. Jij bent verantwoordelijk hem te helpen, zoals hij voor jou verantwoordelijkheid heeft. Als we het gevoel hebben boven de andere broeder/zuster te staan, dan zal onze superieure houding er door heen klinken, breken we af, helpen we niemand overeind. Maar door iemand overeind te helpen, dragen we elkaars lasten, zo vervullen we de wet van Christus. I.p.v. eigenwaan ben je gericht op het geluk van de ander, en door de ander lief te hebben vervul je de hele wet. Galaten 5:13-14 maar dien elkaar door de liefde. Want de hele wet wordt in één woord vervuld, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Draag elkaars lasten, heb elkaar lief : dan is de wet, Gods verlangen, vervuld…

De wet van Christus is samen te vatten met één woord : naastenliefde. Omdat Christus het ultieme en onovertroffen voorbeeld is van deze vorm van liefde. Elkaar dienen in liefde betekent elkaars lasten dragen, als broers en zussen van hetzelfde huisgezin. Lasten, dat kan zijn de opvoeding van kinderen : ouders staan er niet alleen voor. Het leven met een verlies : we zijn er voor elkaar. Elkaar helpen bij klusjes, we hoeven het dus niet alleen te doen. Iets zwaars tillen, samen gaat dat beter, maar dan moet je wel dichtbij elkaar blijven. Je kan alleen samen iets dragen als je dichtbij elkaar bent, samen de schouders er onder zet. Het gewicht wordt verdeeld, waardoor de last voor de ander lichter wordt. Je neemt dus een stukje last over van de ander, gedeelde smart = halve smart. Draag de lasten van anderen : doe dat door te gaan in het voetspoor van Jezus, die jouw last droeg. Jezus droeg de zwaarste last, van en voor ons allemaal.

Die last van anderen dragen kan alleen als het voorgaande echt is binnengekomen. Geen rechtvaardiging op basis van werken, maar door Christus. Kind van God, niet omdat je zo’n goed mens bent, maar door Christus. Daarom heeft God zijn Geest in ons hart uitgestort en zijn we erfgenaam, door Christus. Daarom wandelen we door de Geest, dragen we elkaars lasten.

Want wie denkt dat hij iets is, terwijl hij niets is, bedriegt hij zichzelf.

Iemand anders lasten dragen, kan alleen met een zelfbeeld gebaseerd op het Evangelie. Anders ben je niets…kan je niets… Jezus zei het zelf : zonder mij kun je niets doen! Door Christus ben je als kind van God in staat om grootse dingen te doen zoals Jezus als grote broer het volmaakte voorbeeld gaf. Daar mag je vervolgens ook trots op zijn, voor jezelf. Jezus zei : wie op mij vertrouwt, zal hetzelfde doen als ik, zelfs meer dan dat… Daarbij niet vervallen in eigenwaan, waarbij je te groot/klein van anderen of jezelf denkt om zelf centraal te staan. Toets daarom zelf je eigen daden, laat je toetsen of niet in een weg in jou, jou schaadt en leidt aan God voorbij, zoals we zongen met Psalm 139. Denk goed na over je eigen mogelijkheden en hoe je daarmee om gaat. Het christelijke geloof houdt ons wereldje dus heel klein, begin maar bij jezelf. Om vervolgens door Christus boven jezelf uit te stijgen,  tot zegen van anderen en jezelf.

Dan begrijpen we ook vs. 5 : ieder mens zal zijn eigen last dragen. Dat is niet de ‘last’ uit vs. 2, het gaat om twee verschillende dingen : een zware last en soort rugzak, bij wijze van spreken. Vers 5 : God geeft aan ieder persoon een verschillend samengesteld soort vracht mee. Mooie dingen, moeilijk dingen, zwakke en sterke kanten. Daarom moeten we ons niet met anderen vergelijken, die heeft namelijk de inhoud van zijn eigen rugzak meegekregen. We moeten naar onze eigen specifieke moeiten en mogelijkheden kijken en daar gehoorzaam mee aan de slag gaan. Zo levend, elke dag ons leven beoordelen : wie ben ik vandaag geweest, en wie had ik kunnen zijn?

Als we vooruitgang/groei zien, dan mogen we terecht trots zijn, los van de vraag of we daarmee meer of minder beter zijn dan anderen. We gaan onszelf dus niet vergelijken met anderen, geen eigenwaan, niet valse trots of jaloezie. God heeft de ander een ander soort last gegeven, een andere vracht gegeven om te dragen en om Hem daarmee te dienen, het leven te leven. Onze taak is om onze eigen specifieke last te dragen, niet die van iemand anders, op zo’n manier dat we God daarmee blij maken, door onszelf én de ander als kind van God, broer/zus te blijven zien.

Als we zo naar het leven kijken, dan is er ook veel minder aanleiding om over anderen te oordelen. Gaat onze houding ook uitstralen : niet veroordelen, maar liefdevol: hoe kan ik jouw last dragen? Als iemand zich bijzonder gedraagt : ik ken de ander niet goed genoeg, ik weet niet welke last hij/zij draagt. Misschien is hij/zij in zijn/haar omstandigheden God wel meer gehoorzaam dan ik vandaag…

Als team waren wij onverslaanbaar, omdat we vrienden waren. Als je niet op elkaar moppert, dan win je van elke tegenstander. Als kerk zijn we geen team, maar huisgezin van God, een eenheid. Eén voor allen, allen voor één. Als team win je als je een eenheid bent, laat staan als je familie bent. Want dan heb je je grote Broer nog, en je Vader staat ook altijd achter je. In de kerk zijn we meer dan het gewone, doen we meer dan het gewone voor elkaar. We zijn één in Christus, behoren Christus toe, worden door Geest geleid. Niet alleen als losse personen, maar ook als  gemeente. De duivel verdeelt, zorgt voor gedoe, onenigheid, Christus maakt ons één, doet vrucht van de Geest groeien. Liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Zo mogen we een nieuw seizoen ingaan. Als gemeente van Christus hier in Enter.

Weet u, weet jij al wat je moet doen én hoe je dat moet doen als je iemand een misstap ziet begaan?