De doop van Jezus. Wat moet dat een geweldig moment zijn geweest voor Jezus! De stem van zijn Vader, de Geest die op Hem neerdaalt. Om te horen vanuit de hemel : Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.

Want wat wist Jezus allemaal over zichzelf? Al levend en lezend in de Bijbel is Jezus er achter gekomen dat Hij degene is over wie de Schriften gaan, de profeten hebben gesproken, God beloften heeft gedaan. Onvoorstelbaar, wat een liefde, een hemelse stem op aarde… Wat een bevestiging van God, juist op dit moment, want : Daarna…

We lezen Matteus 4 : 1-11 en Hebreeën 4 : 14-16

Momenten dat je Gods vrede, liefde ervaart, voelt, je lijkt te zweven op de wind, gedragen door de Geest en de kracht van Gods liefde. Hoogtepunten, piekervaringen, bergtoppen, geweldig, je kan de wereld aan. Maar het nadeel is : het is vaak maar tijdelijk… Hoogtepunten liggen vaak heel dicht bij dieptepunten. Momenten dat je sterk was, worden vaak zo snel opgevolgd door momenten dat je zwak bent. Na euforie op de bergtop, de teleurstelling in het dal… Voor Jezus was dat niet anders. Hij hoorde die hemelse stem van zijn Vader nog na-echoën in zijn hoofd : Dit is mijn geliefde Zoon, in Hem vind ik vreugde. Als Hij al een andere stem hoort : als jij Zoon van God bent, dan… De duivel herinnert Jezus aan die stem van zijn Vader uit de hemel. Duivel als de aap van God, na-aper. Hij lijkt zo veel op God, dat je er bijna intrapt. Als je kind van God bent, dan …

Hoor jij wel eens stemmen in je hoofd fluisteren? Voorstellen die zo aanlokkelijk lijken, gedachten die je eerst nog kan wegduwen, maar waar je later toch aan toegeeft? Herkenbaar?

Voor dat Jezus zijn publieke optreden begint, gaat Jezus de confrontatie aan met Gods tegenstander. Bij de doop was Jezus bevestigd in zijn identiteit : jij bent mijn geliefde Zoon. Bij de verzoeking zien we hoe deze geliefde Zoon van God zijn roeping gestalte geeft. Hoe Jezus in volstrekte afhankelijkheid van en gehoorzaamheid aan God leeft. Bij de doop daalt de Geest op Jezus neer, nu voert deze Geest Jezus mee naar de woestijn, om door de duivel beproeft te worden. Het ontvangen van de Geest betekent dus niet een relaxt leven. En het is dus geen toeval, God heeft de regie in handen. God vind het blijkbaar nodig om het geloof van zijn geliefde Zoon te beproeven. Zo ook soms het geloof van zijn andere kinderen …

Verzoeking 1 focust op de lichamelijke behoeften van de mens. Na 40 dagen vasten heeft Jezus honger, verlangt hij naar eten. Maar dat is toch helemaal niet nodig?! Als Zoon van God kan je toch alles? Als kind van God zou je toch nooit gebrek hebben? Maar Jezus weigert om kunstjes te vertonen. Zoals Israël in de woestijn afhankelijk was van manna, brood uit de hemel, zo is Israël in persoon, Jezus, afhankelijk van ieder woord dat klinkt uit de mond van God. Hij wil Gods macht niet voor zichzelf gebruiken. Er is niets mis mee naar brood te verlangen als je honger hebt. Er is niets mis mee om te verlangen naar…. Maar niet ten koste van alles, niet ten koste van wat belangrijker is dan brood. Jezus’ prioriteit ligt bij het Koninkrijk van God : vanavond meer hierover. Zijn eigen behoeften zijn daar aan ondergeschikt. Het doel heiligt niet altijd alle middelen. Waar liggen jouw prioriteiten?

Verzoeking 2 focust op onze nieuwsgierigheid, het uitzoeken of het wel klopt wat in de Bijbel staat, wat God belooft. Dat begon al in het paradijs: is het waar dat God heeft gezegd? Maar is dat ook echt zo? Weet jij dat 100% zeker?

Uitdaging : vertrouwen op God met geloof dat geen bewijs nodig heeft. Waarom moet je dat vertrouwen op de proef stellen door naar bewijs te gaan zoeken?

Valt het je op dat duivel, de aap van God, de Bijbel heel goed kent? Maar dat hij ook heel selectief selecteert, voor eigen doel. Jezus kent de Bijbel beter, gebruikt de hele Bijbel voor balans als duivel dingen scheef trekt. Hoe goed ken jij de Bijbel? Als de duivel bij jou zou aankloppen met ‘als…dan’ vragen op basis van de Bijbel, wat is dan jouw antwoord, heb jij dan een antwoord paraat?

Verzoeking 3 focust op het eigenaarschap van onze wereld. Het toont de tactiek dat duivel heel veel belooft wat hij nooit waar kan maken. Voor wie zal deze wereld zijn?

Jezus claimt die voor God. Niet via een knieval, maar via de weg van lijden, vernedering, kruisdragen, sterven. De duivel biedt voor deze weg een alternatief die mooier lijkt op korte termijn. Maar op langere termijn brengt het je verder van huis, brengt het ongeluk, krijg je de rekening alsnog gepresenteerd. Dan blijkt de duivel, ondanks die mooie bijbelverzen, Gods tegenstander te zijn.

Uiteindelijk komen er toch nog engelen, waar duivel het over had. Engelen die Jezus komen verzorgen. Bewijs : God is onverwoestbaar trouw.

Bij de eerste twee verzoekingen probeerde de duivel nog aan te sluiten bij de woorden uit de Bijbel, de stem van God. Als aap van God, bouwde duivel voort op de bevestiging, belofte bij de doop. Twee keer klinkt : als jij de Zoon van God bent, dan… De derde keer is de duivel niet meer die aap van God, komt hij niet met een Bijbeltekst aan.  Dan komt de aap uit de mouw. Vergeet je Vader in de hemel, aanbidt mij en ik zal je alles geven. Maar elke keer, of het nu vroom of zakelijk klinkt, Jezus antwoordt met een open Bijbel en hart gericht op God. Verleiding is geen spelletje, geen flirten met duivelse machten in deze wereld. Leef net als Jezus met een open Bijbel, gevouwen handen en een hart gericht op God.

De eerste mens in het paradijs, zonder gebrek, bezweek voor één enkele verzoeking. Dat was appeltje eitje voor satan. Het bracht de ellende in de wereld. Wij volgden de eerste mens allemaal hierin, de Menselijke Neiging om Dingen te V….. Dat is het verhaal van Israël, van de wereld, van kwaad tot erger. Maar dan komt God in de gestalte van een mens, Immanuel, God met ons. En deze ene mens in de woestijn, hongerig, bezwijkt niet als hij 3 keer wordt verzocht. Hij zal zeggen, door lijden, sterven en dood heen : Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Maar daarvoor neemt Jezus niet snelste weg, geen sluiproute…

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. File, mensen die over de vluchtstrook rijden om bij de eerstvolgende afslag eraf te gaan. En als je verder tuft, zie je dat ze allemaal op de bon worden geslingerd. De snelste weg is niet altijd de beste. Wie het laatste lacht, lacht het hardst. Een sluiproute nemen kan je juist in de problemen brengen. De duivel wil Jezus verleiden om de kortste route te nemen, sluiproute, vluchtweggetje. Deze sluiproute zou de vestiging van het Koninkrijk van God onmogelijk maken. Maar Jezus neemt de langere weg. Langzamer, maar zekerder op einddoel af. Jezus is vastbesloten om op deze manier Gods gerechtigheid te vervullen (3.15). Om alles te doen wat wij hadden moeten doen, maar niet gedaan hebben. Om goed te maken wat wij verkeerd hebben gedaan en om aan te vullen waar wij te kort schieten. Door zich te laten dopen neemt Jezus ons leven op zich en gaat Hij voor ons de strijd aan met de duivel. Vernietiging van satan, doodsmachten en het leven terug te brengen, tot in eeuwigheid. En Hij vervult Gods opdracht aan Israël : het licht van de wereld te zijn

Dit is dus een cruciaal moment : wat doet Jezus, Zoon van God? De verzoeking van Jezus is echt, Jezus is geen Superman. Jezus is er een die met onze zwakheden kan meevoelen, juist omdat hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, met dit verschil dat hij niet vervallen is tot zonde. Jezus is niet vervallen tot zonde, maar dat had dus wel gekund… Satan is bezig met de verstoring van het plan van God. Wil de roeping van Jezus in de war schoppen. Die mens die echt mens wil zijn, geschapen naar het beeld van God, de mens zoals door God bedoeld, God met ons op deze aarde, die mens moet uit evenwicht, ten val worden gebracht. Jezus moet kiezen welke stem Hij volgt. Jij bent mijn geliefde Zoon in jou vind ik vreugde. Of : als jij Gods zoon bent, dan… Gods stem volgen zou begin van alle ellende zijn, maar tegelijkertijd verzoening van mens met God. Satans stem volgen zou hem alle ellende besparen, maar de mens in de ellende laten, los van God. Maar Jezus blijft staande, Jezus slaagt voor de beproevingen, door op God te vertrouwen. Een goed begin is het halve werk…

Verzoeking is niet alleen de duidelijk herkenbare verleiding tot concrete zonden waarvan je zelf ook wel weet dat het verkeerd is. Maar door zwakte, eenzaamheid, invloed van drugs, alcohol kan je alsnog voor de bijl gaan. Verzoeking is alles wat ons geloof op de proef stelt, alles wat probeert jou van God los te maken, los te weken, door je minder op God te laten vertrouwen. En het kan er heel onschuldig uitzien. Waar ligt voor jou de verzoeking op de loer?

De grootste verzoeking zit vaak niet in de verleiding tot het laagste maar in de uitnodiging om op een verkeerde manier te streven naar het hoogste. Bederf van het beste is het slechtste. Op welke punten herken je dit in je eigen leven?

In opdracht van God de Vader, geleid door de Heilige Geest, komt de Zoon om ons leven te leven. Om ons te verlossen van de macht van het kwaad en ons te brengen in het Koninkrijk van God. Doop en verzoeking markeren de eerste grote wending in het Evangelie van Matteus. We zullen het vanavond lezen, 4.17 : Vanaf dat moment. Pas dan kan Jezus zijn werk beginnen, preken (5-7) en genezen (8-9).

In ons leven ligt de verleiding overal op de loer, worden we telkens op de proef gesteld. Als jij dat niet herkent, dan mag jij je zorgen maken. Dan vind satan het blijkbaar prima hoe jij je leven leidt, is er aan jou voor hem geen eer meer te behalen. Hoe meer jij op God vertrouwt, leeft als kind van God, hoe meer je te maken zult hebben of krijgen met Gods tegenstander. Soms op hele vrome manieren, soms op heel grove wijze. Het is anders dan bij Jezus, het zal voor ons allemaal ook weer anders zijn. Iedereen heeft zijn eigen zwakke en sterke kanten en satan weet die als de beste. Zo geldt voor ons allemaal : voed je met het woord van God, volhard in het gebed en vertrouw op de kracht van de heilige Geest.

Satan probeert ons niet gewoon te verleiden tot het begaan van een zonde. Hij probeert ons af te leiden, ons af te wenden van de weg die God ons wijst. Satan probeert ons los te maken van onze roeping, te doen twijfelen over onze identiteit : geliefde kind van God. De belofte en bevestiging van onze doop te vergeten. God heeft een geweldige roeping voor een ieder van ons, als zijn geliefde kinderen in wie Hij vreugd vindt. Maar Gods vijand zal al het mogelijke doen om ons af te leiden en Gods doel te dwarsbomen. Als we Gods stem horen die ons als zijn kinderen verwelkomt, zullen we ook de gefluisterde suggesties van de vijand horen. Maar als Gods kinderen hebben we het recht om dezelfde verdediging te gebruiken als de zoon van God zelf. Bewaar Gods woorden in je hart én weet hoe je deze moet gebruiken. Houd je oog God gericht en vertrouw op God in alles. Onthoud je roeping, om Gods licht in de wereld te brengen. En zeg een krachtig ‘nee’ tegen de stemmen die je terug lokken naar de duisternis.

Wat een bemoediging voor ons die elke dag bloot staan aan verleiding, die worden beproefd door satan, dat wij een Heiland volgen die weet wat wij meemaken. Johannes zal later schrijven : Dit is wat wij hem, Jezus, hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht, er is in hem geen spoor van duisternis. Als we zeggen dat we met hem verbonden zijn terwijl we onze weg in het duister gaan, liegen we en leven we niet volgens de waarheid. Maar gaan we onze weg in het licht, zoals hijzelf in het licht is, dan zijn we met elkaar verbonden en reinigt het bloed van Jezus, zijn Zoon, ons van alle zonde. Als we zeggen dat we de zonde niet kennen, misleiden we onszelf en is de waarheid niet in ons. Belijden we onze zonden, dan zal hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad. Ik schrijf u dit opdat u niet zondigt. Mocht een van u echter toch zondigen, dan hebben wij een pleitbezorger bij de Vader: Jezus Christus, de rechtvaardige. Hij is het die verzoening brengt voor onze zonden, en niet alleen voor die van ons, maar voor de zonden van de hele wereld.

Zo mogen we toelevend naar het Avondmaal  bemoedigd worden. Als wij zondigen, brengt Jezus verzoening voor onze zonden. Zo mogen we op basis van onze doop, bevestiging ontvangen. Als we duivelse stemmetjes horen fluisteren, die hemelse stem horen zeggen: jij bent Gods geliefde kind, in jou vind God vreugd. Telkens als wij niet staande zijn gebleven, mogen wij het doopvont zien staan Als getuigenis van de hoop die in ons leeft dat Gods liefde voor ons niet veranderd is. God is onverwoestbaar trouw, ons leven is veilig bij Hem.

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter 
contactgegevens:
Rijssenseweg 11 7468 AA Enter
0547-381384