Wat een voorstel van Naomi aan Ruth… “Ga lekker in bad, zorg dat je er mooi en aantrekkelijk uitziet en dat je lekker ruikt.” Ruth moet zich aan Boaz aanbieden. Zoals een vrouw zich aanbiedt aan een man. En Ruth doet precies wat Naomi zegt. Is Ruth ineens passief, onderdanig, die precies doet wat er van haar gevraagd wordt? De ideale schoondochter?

Of is Ruth meer een golddigger, iemand die voornamelijk in het geld van haar partner geïnteresseerd is en in de mogelijkheden die het haar biedt. Op zoek naar een suikeroom? Wel zin in een pleziertje? Boaz is een ideale kandidaat : stuk ouder, rijker en belangrijk/machtig. Ruth was ook nog eens een Moabitische en de vrouwen van Moab hadden op seksueel gebied niet zo’n goede reputatie in Israël… (Lev.25:1-2)

Hoe Naomi dan ook verder gaat… “Ga naar hem toe, sla de deken aan zijn voeteneinde terug en ga daar liggen. Boaz zal je dan wel vertellen wat je moet doen…”

Wat vinden we van dit voorstel van Naomi?! Zeg je dat als ouders als je dochter op zoek is naar een man?

Ruth wordt door haar schoonmoeder naar Boaz toe gestuurd om hem te verleiden met haar te trouwen. Onduidelijk is of Naomi echt uit is op een seksuele ontmoeting in de nacht, maar de seksuele omgang tussen Ruth en Boaz wordt op zijn minst gesuggereerd.

Hoe zal Ruth zich gevoeld hebben, wat zal ze gedacht hebben? A zeggen is 1, B doen is 2… Want het is nog wel steeds de Richterentijd. De tijd dat iedereen deed wat goed was in eigen oog. Een tijd zonder moreel kompas, als het aankomt op man-vrouw verhoudingen. De afschuwelijke verhalen waar het Richterenboek mee afsluit, spreken boekdelen. Er is geen enkele garantie op hoe dit zal gaan aflopen…

Is het een vertrouwen op de HEER? Of is ze al stiekem verliefd op Boaz? Of …

Welkom zondagmorgen in de kerk als we samen Ruth 3 lezen, over spanning op de dorsvloer… Voor de allerkleinsten is er crèche in Ons Centrum, voor de kinderen van de basisschool is er kinderkerk.

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter 
contactgegevens:
Rijssenseweg 11 7468 AA Enter
0547-381384