Jezus’ preken over het Evangelie van het Koninkrijk van God, ondersteund door wonderen, genezingen, dodenopwekking, demonenuitdrijving : het had geen effect bij het volk.

Herkenbaar?

Wat je zegt, bijvoorbeeld op je werk, wordt door niemand serieus genomen. Jouw adviezen worden genegeerd. Als je waarschuwt, adviseert, over wat wel/niet gedaan moet worden met oog op toekomst : het heeft geen effect. Pas jaren later blijk je gelijk te hebben (gehad). Als ze echt naar je hadden geluisterd, dan… Je had goede woorden gesproken, maar het had geen enkel effect. Je had het bij het rechte eind, maar trok aan kortste eind…

Of andersom : soms lijken dingen onmogelijk om te geloven, onvoorstelbaar als ze worden verteld. Je kan er niets mee, en je gaat door zonder er iets mee te doen. Ene oor in, andere oor uit : het heeft geen effect op je. Omdat andere verhalen/ervaringen/meningen dominant zijn, geen ruimte laten voor iets anders. Omdat goede kleding niet meer in de mode is, niet meer kan, daarom wordt het niet gedragen. Omdat meningen niet populair zijn, niet gehoord willen worden, daarom wordt er gezwegen. We horen/zien, alleen wat we willen horen/zien, de rest negeren / ontkennen we, bewust of onbewust : het heeft geen effect…

In de toekomst zal het niet anders zijn. Het is voor nu onvoorstelbaar dat bepaalde zaken over 10 jaar totaal anders zullen zijn. Stel je voor : de Notre Dame nog mooier, verbroken relaties herstelt, wereldproblemen opgelost…

Het is ooknog eens heel dubbel : er zijn nu al oplossingen, bijvoorbeeld voor het voedseltekort, maar er wordt niets mee gedaan. Omdat het ondenkbaar lijkt, niet past in het plaatje, omdat mensen in hun eigen wereld leven, horend doof, ziend blind voor iets nieuws, het niet past in ons leef/denkwereld.

We vieren het Paasfeest : niet de dood, maar het leven, opstanding van Jezus uit de dood geeft ons reden tot feest. Jezus had veel gesproken over opstanding uit de dood, maar niemand hoorde wat hij zei. Ene oor in, ander oor uit. Als Jezus sprak over opstanding uit de dood, dachten ze aan een eindgebeuren. Aan het eind, voor alle rechtvaardigen, in één keer, niet eerder, niet voor één persoon, niet wat op Paasmorgen gebeurde. Dat paste niet in hun plaatje.

Dat kan dus : dingen horen, ze aanhoren, dingen zien, getuigen van zijn, maar het heeft geen effect. Want het onvoorstelbaar, onmogelijk. Je wilt alleen horen wat je wilt horen, er geen rekening mee houden in je leven.

Dat is de verwarring van Goede Vrijdag en Pasen, van ons leven, waar we in de  dienst op Paasmorgen bij stil willen staan… Welk effect heeft Pasen op jou? Wat is ons Paasverlangen? Verlangen we naar Licht in onze duisternis, Liefde voor haat? Willen wij met Jezus opstaan, als start van iets nieuws? Is onze blijdschap en vrolijkheid het effect van het Paashaasverhaal en het begin van de lente of het effect van Jezus’ opstanding en het begin van nieuw leven?

Welkom zondagmorgen in de kerk. Als we het Paasevangelie lezen en de Paasjubel aanheffen om het Paasfeest te vieren.

De kerkdienst begint om 9.30u en is ook live/later naar te luisteren/bekijken via www.gereformeerdekerkenter.nl



Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter 
contactgegevens:
Rijssenseweg 11 7468 AA Enter
0547-381384