Hoe gelukkig ben jij?!

Velen zijn gelukkig, tenminste, dat willen we elkaar doen geloven. Maar stel dat een ander jouw gedachten van de afgelopen drie weken zou kunnen inzien… Wat je soms denkt, wat je soms doet, als niemand je ziet…

Kunnen wij werkelijk gelukkig zijn als we beseffen hoeveel schaamte, schuld, onvrede er in ons leven is? We camoufleren het ongeluk van binnen met een gelukkige buitenkant waardoor het wat minder erg lijkt… Maar niemand zal beweren dat de wereld goed is zoals die nu is, dat er niets mis is met de mensheid. Juist in onze tijd wordt zichtbaar dat er grote verschillen zijn als het gaat over het gas uit Groningen, zwarte Piet, vluchtelingen, … Er dreigen of zijn al grote breuken in onze wereld, in onze samenleving.

Maar wat of wie kan alles weer goed maken?

Zondag ontmoeten we Jezus die gaat condoleren bij twee rouwende zussen, die het zelf ook op een schreeuwen zet… Jezus, die beweert God en mens tegelijk te zijn…

 Stel, je zou een verhaal verzinnen over een goddelijk persoon die naar de aarde gekomen is in de vermomming van een mens. In het verhaal komt deze goddelijke persoon op de begrafenis van een vriend, wetend dat hij de macht bezit om de dode vriend tot leven te wekken en dat bij binnen een paar minuten al het verdriet kan veranderen in blijdschap. Hoe zou deze persoon er innerlijk in emotioneel opzicht aan toe zijn? Een glimlach op zijn gezicht, binnenpret die naar buiten straalt, enthousiast, misschien wel opgewekt? Tot het moment van zijn optreden is hij ongeduldig, mompelt misschien wel : wacht maar tot jullie zien wat ik kan… Of niet?

 Zondag ontmoeten we twee rouwende zussen. Marta en Maria zijn diep verdrietig vanwege het overlijden van hun broer Lazarus. Twee zussen, dezelfde omstandigheden, precies dezelfde woorden, hetzelfde probleem met Jezus, maar Jezus reageert heel verschillend en heel anders dan je zou verwachten of verzinnen. Dit verhaal laat ons zien wie Jezus is, dat hij de persoon is die alles weer goed kan maken. Benieuwd hoe? Welkom zondag in kerk. In de ochtend- én avonddienst staan we stil bij Johannes 11, lees het gerust thuis al eens door.

Voor de kinderen van groep 1-8 is er kindernevendienst, voor de allerkleinsten crèche in Ons Centrum. Deze zondag wordt ook het avondmaal bediend. 

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter