Hoe weet je of iets goed of slecht is? Is een horloge dat kapot gaat, omdat je er een spijker mee in de muur wil slaan, een goed of slecht horloge? En is een mens dat iemand anders vermoord, goed of slecht? Maar wie bepaalt dat dan? Heb jij het altijd goed en de ander het altijd fout? Hoe kan het dat weldenkende mensen dingen totaal anders kunnen zien dat jij dat doet? Hoe kan het dat wij soms radicaal dingen afwijzen of negeren, zonder ons er echt in verdiept te hebben?

Zondagavond ontmoeten we nogmaals Nathanaël, die sceptisch is als een vriend over Jezus uit Nazareth begint. We maken ook kennis met dichter Auden, die, christelijk opgevoed, als volwassene was afgehaakt wat betreft kerk, geloof en God. Als weldenkend mens kan hij prima zelf bepalen wat goed of fout is. Tot hij wordt geconfronteerd met het nazi-regime en ziet wat andere weldenkende mensen doen. In zijn ogen is hun gedrag fout, in hun ogen is hun gedrag goed. En het gebeurde niet in één of ander barbaars land, maar in één van de meest ontwikkelde landen van Europa. In die wereld kon Auden niet langer meer geloven dat ‘goed’ voor iedereen hetzelfde was, als je maar weldenkend was en als een goed mens wilde leven.

Waar zoeken wij de grote antwoorden op de grote vragen van het leven? In de wereld waar het recht van de sterkste geldt? Waar het leven een evolutionair proces is, zonder een specifiek doel. Maar waarom botst dat met alles wat in ons is als een sterk land en zwak land ‘opeet’? Op grond waarvan zeggen we dan wat goed of fout is? Zijn onze opvattingen over wat goed of fout is niet meer dan persoonlijke opvattingen? Zijn wij dan toevallig altijd beter dat wij de ander kunnen zeggen wat goed of fout is?

We denken met elkaar na over waar we de grote antwoorden moeten zoeken op de grote vragen van het leven, en waar niet…

De preek is misschien best pittig. Daarom zal een uitgebreide samenvatting ervan gelijk na de dienst al te lezen zijn op www.gereformeerdekerkenter.nl Om zo te helpen om die grote antwoorden te vinden…

Welkom in de kerk die om 19.00u begint.

Hartelijke groet,

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter