Zondag starten we met een prekenserie over Jozef. De komende maanden lezen we samen hoofdstuk voor hoofdstuk over Jozef, zijn broers en hun vader Jakob. Het is me trouwens het gezin wel, dat gezin van vader Jakob, Jozef en zijn broers.

Want welk beeld hebben wij van de onderlinge verhoudingen in het gezin van Jakob? Lezen we misschien het verhaal van Jozef gekleurd omdat we de afloop al weten? Jozef de brave jongen en de broers de jaloerse ‘losers’. Good guys en bad guys, maar goed en fout wisselt per minuut lijkt het wel… Laten we met elkaar een poging wagen om het verhaal ‘gewoon’ te lezen. Daarmee wordt het spannender, mooier, evenwichtiger, eerlijker.

Net zo goed als het verhaal eerlijker en echter wordt als we het in de context lezen van Genesis. Lees/Blader maar eens door Genesis 12-50 waar verteld wordt over de aartsvaders: de familieverhalen van Abraham, Izak, Jakob en Jozef.

Voordat we zondag gaan lezen over Jozef en zijn broers, eerst nog een kort overzicht van wat er allemaal zo is gebeurd in de familie van Abraham. Zo lezen we het verhaal van Jozef tegen de achtergrond van de voorafgaande familiegeschiedenis. En dat verklaart veel van de familiepatronen die we tegenkomen in Genesis 37 en wat volgt.

In Gen. 12:11-15 lezen we over Abram en Saraï in Egypte en waar Abram tegen zijn vrouw Saraï zegt: “ik weet dat je een knap uiterlijk hebt, zeg dat je mijn zus bent, zodat ze mij niet doden’. En Saraï gaat naar de koning van Egypte… In Gen. 16:2-6 stelt Saraï aan Abram voor om met haar slavin Hagar naar bed te gaan om zo voor een kind te zorgen. Als Hagar zwanger is, ontstaat er ruzie tussen de vrouwen en pest Saraï haar slavin en kind weg, met toestemming van Abram. In Gen. 19:31-32 lezen we hoe de twee dochters van Lot hun vader dronken voeren om met hem naar bed te gaan om zo kinderen te krijgen. In Gen. 20:2 lezen we dat Abraham en Sara in Gerar zijn en Abraham zegt: ‘zeg dat je mijn zus bent’. Sara gaat vervolgens naar de koning… In Gen. 21:9-14 lezen we hoe Ismaël Izak plaagt en Hagar en Ismaël door Abraham worden weggestuurd. In Gen. 25:28 lezen we hoe Ezau geliefd wordt door Izak en Jakob geliefd wordt door Rebekka. In Gen.26:7 lezen we hoe Izak en Rebekka in Gerar zijn en nu Izak zegt: ‘zeg dat je mijn zus bent’. Rebekka gaat naar de koning… In Gen. 26 lezen we hoe Ezau’s vrouwen een bron van voortdurende ergernis waren voor Izak en Rebekka. In Gen.27:5-8 lezen we dat Jakob, op aanraden van moeder Rebekka, zijn vader Izak bedriegt en Ezau de eerstgeboorte zegen ontneemt. In Gen.28 lezen we dat Ezau Jakob haat, hoe Jakob wegvlucht, omdat Ezau hem wil doden als vader Izak zou overlijden. In Gen.29:17-18 lezen we over Jakob bij schoonvader Laban, de bedrieger bedrogen door zijn schoonvader. Jakob vindt Rachel liever dan Lea. In

Gen. 30:1-4 lezen we dat Rachel onvruchtbaar blijkt, er spanning ontstaat tussen de twee zussen en Jakob kinderen verwekt bij bijvrouwen van Rachel en Lea. In Gen. 30:9-10 lezen we hoe Lea Jakob huurt met liefdesappelen voor één nacht van Rachel (15-16). In Gen. 31 staat beschreven hoe bedrieger Laban bedrogen wordt door zijn schoonzoon. In Gen. 34 lezen we over Dina, die op zoek naar een vriendin, wordt verkracht door Sichem, die met haar wil trouwen. Jakob zwijgt hierover richting Sichem en zijn zonen. Uiteindelijk nemen twee broers van Dina wraak. Jakob is boos op zijn zoons, omdat hij bang is voor wraak. In Gen. 35:22 lezen we hoe na het overlijden van Jakobs lievelingsvrouw Rachel zoon Ruben seks heeft met Bilha, haar slavin en de bijvrouw van Jakob. Jakob wist dit… En in Gen. 38 lezen we hoe Juda seks heeft met zijn schoondochter Tamar die zich als prostituee heeft verkleed.

Het is me een familie wel… Lees gerust Genesis 12-36 nog eens rustig door op weg naar zondag…

Vandaag de dag schijnen velen avond aan avond te kijken naar ‘Goede tijden, slechte tijden’. En de boeken en films met vijftig tinten grijs schijnen ook gemeengoed te zijn… Voor wie het niet weet…

“Vijftig tinten grijs is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet. Vijftig tinten grijs vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.
Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.
Vijftig tinten grijs is het boek waar elke vrouw het over heeft. Het is de succesvolste erotische trilogie aller tijden. Het leest als een trein en is beschreven vanuit de vrouwelijke lust.”

De vraag komt boven : wat is het verschil tussen ‘Goede tijden, slechte tijden’ en ‘Vijftig tinten grijs’ en de Bijbelverhalen die ook bol staan van seks, intriges, roddel, haat, moord…?! We gaan er de komende tijd met elkaar over nadenken. Welkom zondag in kerk, ’s morgens lezen we Genesis 37, ’s avonds lezen we Genesis 38…

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter