T

Regelmatig hoor je erover in het nieuws, over tragisch ongevallen bij het bergbeklimmen. Dit bericht bijvoorbeeld (http://www.parool.nl/buitenland/vrouw-ziet-gezin-in-ravijn-storten~a24377/), over een moeder die voor haar ogen ziet hoe haar man en drie kinderen in de afgrond verdwijnen tijdens een klimtocht op de Mont Dolent, onderdeel van het Mont-Blanc Massief. Na de top te hebben bereikt en de daling te hebben ingezet, zou na ongeveer tweehonderd meter één van hen zijn uitgegleden en de andere drie hebben meegesleurd. De vier waren met touwen aan elkaar verbonden. Dit systeem helpt minder ervaren klimmers, maar kan ook fataal zijn voor de hele groep.

Een touw kan helpen en redden als één iemand uitglijdt, maar kan ook doden, door allen mee te trekken in de val. De val van één iemand, kan worden opgevangen door anderen, maar kan ook het vallen van allen betekenen. Dat laatste wil Jezus koste wat het kost voorkomen bij zijn discipelen, als hij weet dat hij overgeleverd wordt aan de macht van de duisternis, als hij een in vrije valt terecht komt… Zondagavond lezen we verder in Lukas 22, staan we stil bij wat Jezus met het touw doet als hij in een vrije val terecht komt…en wat dat met ons doet…

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter 
contactgegevens:
Rijssenseweg 11 7468 AA Enter
0547-381384