In dit filmpje gaan mensen naar een geweldige plek –

Maar christenen gaan niet naar een geweldige plek, de geweldige plek komt naar ons. Beter gezegd : we gaan eerst naar een geweldige plek, maar uiteindelijk komt de geweldigste plek naar ons. Uiteindelijk gaat dus niemand van ons naar de hemel! Maar uiteindelijk komt de hemel naar ons. God wil jou dan ontmoeten, in zijn hemel, maar wil jij dat ook?

We lazen Openbaring 21 : 1-7

Is er leven na de dood?

Na dood is het over en uit,… toch?

De Bijbel gaat uit van leven na de dood.

Stel dat de Bijbel gelijk heeft, er leven na de dood is…een hemel…

Dan gaan we allemaal naar de hemel, toch?

Tuurlijk!

De hel bestaat niet, niemand is zo slecht dat hij/zij naar hel moet. Die is alleen voor echte slechte mensen. En niemand van ons of onze familie/vrienden is zo slecht…

De Bijbel gaat uit van leven na de dood, van hemel, maar ook van hel…

Als er een hel is, dan is die leeg…toch?

Geloven we dat echt?

Dat mensen die deze aarde tot hel maken, straks in de hemel zijn?

Zal God het risico willen lopen dat de hemel verpest wordt door slechte mensen?

Ik geloof dat niet, de Bijbel ook niet…

Hemel en hel zijn er volgens de Bijbel echt. Er is leven na dood, goed en slecht, hemel en hel…

Ga jij naar die hemel?

Eerst nog : wat is de hemel?

Zojuist uit Openbaring gelezen, dat was nog best lastig.

Straks zal wat er eerst was, de eerste dingen, eerste hemel en eerste aarde, onze aarde, dat zal er niet meer zijn. Alles wat er eerst was, wat er nu is, zal dan, straks, voorbij zijn gegaan : alles is straks nieuw! Alles wordt straks totaal anders. Dat maakt het voor ons nu lastig om over straks te spreken. Nieuw is niet een beetje anders, maar nieuw is totaal anders, dat heb je nog nooit eerder meegemaakt (ouder worden, broertje/zusje, nieuw orgaan). Bij die nieuwe hemel en nieuwe aarde kunnen we ons niets voorstellen, ons voorstellingsvermogen schiet te kort om dit nieuwe, onbekende, voor te stellen.

Het gaat om de hele wereld, totale kosmos, niet alleen om mij, niet alleen om mensen, maar God zal dan alle dingen nieuw maken. De Bijbel, het geloof, gaat dus niet om de vraag of je wel of niet in de hemel komt, maar is veel alles omvattender. Gods plan met ons gaat ons menselijke voorstellingsvermogen te boven, omdat het over alles gaat. Logisch ook, dat nieuwe komt bij God vandaan… God overtreft zichzelf als het ware. Wij mensen gaan het meemaken, maar kunnen het ons nu nog niet voorstellen wat God straks geeft. Zoals je soms iets niet aan anderen kan uitleggen, dat moet je meemaken. Tot die tijd niet afwachten, we zullen wel zien, of niet… Maar verwachten, hopen, uitkijken, dat God zal doen wat Hij belooft heeft, zeker weten! Afwachten is onverschillig, passief, misschien ook wel niet. Verwachten is hopen, actief, tuurlijk komt het. Zoals met de bruiloft waar jij voor bent uitgenodigd. Dat wacht je niet af, kan je niets schelen, misschien ook wel niet. Tuurlijk, die bruiloft komt, super zin in, uitkijken, verwachten. Je leeft er naar toe : nieuwe kleren, leuk stukje, op tijd naar bed. Zo leven we toe naar moment dat alles nieuw wordt, totaal anders, en alles is dan helemaal af, perfect!

Uiteindelijk gaat niemand van ons naar de hemel, …maar de hemel komt naar ons, daalt neer van God uit de hemel. God komt bij zijn kinderen wonen, daarmee is het plan van God helemaal af. God is zijn plan met de wereld aan het ont-vouwen.

Het plan van God begon heel klein, met Adam en Eva in paradijs, Abraham, Izak, Jakob, Jozef. Het werd steeds groter, met volk Israel, Mozes, koning David. Nog groter met Jezus, de hele wereld, geweldig. Straks zal het nog groter worden, op het laatst voor ons nu nog onvoorstelbaar. Het zal prachtig zijn, zoals bruid die sierlijk gemaakt is voor haar man… Kan ik mij veel bij voorstellen en dat zal nog overtroffen worden door het nieuwe van God.

Het zal helemaal af zijn, perfect, prachtig, maar zullen er dingen ook niet zijn?

De dood zal er niet meer zijn, ook geen rouw, jammerklacht of pijn zal er meer zijn. Alle tranen die er nog zijn, zullen door God van onze ogen worden afgewist. Al het negatieve van deze wereld is er niet meer. Al het positieve van deze wereld zal er in perfectie zijn. Alle eerste dingen, alles wat negatief is, is er niet meer, alles is nieuw, van God, positief…

We gaan dus uiteindelijk niet naar hemel, maar nieuwe hemel en nieuwe aarde komt naar ons.

Maar wat als we sterven? Dan zeggen we toch dat we naar hemel gaan?

Er zijn twee hemels: onze hemel waar we nu naar toe willen en de Bijbelse hemel die straks naar ons toekomt. Als we sterven, in de tussentijd tot straks, zijn de doden in Christus, bij God. De moordenaar aan kruis was ‘heden’ in het paradijs, niet in het Koninkrijk van God. Een paradijselijke toestand, het goede waar het allemaal mee begonnen is. De hemel waar we over spreken is niet het Koninkrijk van God. Het is nog niet de nieuwe hemel en aarde waar het uiteindelijk op uitloopt. De hemel in ons spraakgebruik is het begin van het nieuwe dat straks komt, de uiteindelijke nieuwe hemel en nieuwe aarde. Gestorven gelovigen hebben in de hemel nog niet alles, ze wachten nog op hun nieuwe lichaam.  De rust, hoe goed ook, is nog niet volmaakt en volkomen. Het is, als een tussenstation op weg naar het eindstation. Je bent in de goede richting, maar je bent er nog niet. Het is als een hal waar je wacht om naar het feest te gaan. Je ervaart al van alles, maar het is nog even wachten. Of als op een trouwdag, alles staat klaar, iedereen heeft er zin in, maar het bruidspaar is er nog niet, daar gaat het uiteindelijk om. De hemel als goede plaats waar je bent met Christus, waar je tijd al helemaal vergeet, in afwachting van het definitieve wat komt uit God. Daar bidden we ook om als we zeggen: Laat uw Koninkrijk kome!

Ga je naar de hemel?

Om van een heerlijke biertje te genieten ga je niet in de koelkast zitten, maar je haalt het biertje op.

Nog mooier, zoals dit filmpje : Een lopende vriezer die naar je toekomt met daarin het biertje. God komt naar ons toe met de nieuwe hemel en nieuwe aarde, alles wat ons voorstelling te boven gaat.

Ga/wil jij naar die hemel?

Veel mensen willen wel naar de hemel, maar willen niets met God te maken hebben. Maar als de hemel bestaat, dan is die niet door mensen gemaakt. Dan is die hemel door God gemaakt en dan is het logisch dat God ook over het toelatingsbeleid gaat. Als jouw vader en moeder een feest geven in jullie nieuwe huis, bepalen jouw vader en moeder wie er mogen komen, het is hun feest in jullie nieuwe huis. Denk je dat jij als kind ook mag komen? Natuurlijk! God geeft een straks feest op zijn nieuwe hemel en aarde. God bepaalt wie er mogen komen, het is zijn feest op zijn nieuwe hemel en aarde. Denk je dat jij als kind van God ook mag komen? Natuurlijk! Iedereen die in Jezus gelooft, is kind van God, is welkom bij God.

In Bijbel draait het om liefde tussen God en mens.

Liefde tussen vader en zijn kinderen, Vader die iedereen wil liefhebben als zijn kinderen. Wil jij dat?

Liefde tussen vrienden, Jezus die zijn leven overheeft voor zijn vrienden. Wil jij dat?

Liefde in onze geest/gedacht, Heilige Geest die ons wil helpen het goede te doen. Wil jij dat?

Dat je God nu kent en je er naar verlangt om Hem nog meer te kennen…lief te hebben. Dat is christelijke hoop, daar leven we voor, samen met God zijn, hier in gebrokenheid en straks volmaakt.

Hij jouw God, jij zijn kind, zoals belooft bij doop, toegezegd begin kerkdienst, 1e van 10 geboden

Dat is onze toekomst, voorpret voor straks, die ons leven nu mooier maakt. Ook als we nu nog geconfronteerd worden met ziekte en dood, rouw en tranen. God nodigt jou uit om nu al met Hem te leven, zodat er nu al een relatie ontstaat die straks perfect zal zijn. Wil jij nu al met God leven?

We begonnen met : Ga jij straks naar de hemel? Ik zou de vraag willen omdraaien : Mag er nu al iets van de hemel bij jou komen, God in jou? Om je straks thuis te voelen op de nieuwe hemel en nieuwe aarde, is het belangrijk dat je nu al in relatie met Jezus leeft. Daarvoor leven wij, hier en nu, dat het is het doel van het christelijke leven. Niet wachtend tot we na onze dood naar hemel gaan en tot die tijd maar doen wat we willen. Maar ons leven als voorbereiding op wat komen gaat : de nieuwe hemel en nieuwe aarde,  vernieuwing van alles, nieuwe Jeruzalem dat uit hemel neerdaalt, Gods plan dat uiteindelijk totaal ontvouwd wordt. Daarvoor zijn we gemaakt toen God zijn schepping schiep.  Leven in relatie met God, hemels leven, nu in gebrokenheid, straks volmaakt!

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Gereformeerde Kerk Enter 
contactgegevens:
Rijssenseweg 11 7468 AA Enter
0547-381384